A purhab szigetelés felhordása lépésről lépésre – így végzik a szakemberek

A purhab szigetelés kivitelezése bár elsőre egyszerűnek tűnhet, szakértelmet, tapasztalatot és némi előkészületet igényel. Ahhoz, hogy a kapott végeredmény valóban minőségivé és időtállóvá váljon, a megfelelő előkészületek szükségesek, mutatjuk milyen felkészülés lesz nélkülözhetetlen a munka során.

1.     Biztonsági előkészületek és a felület kezelése:

Itt nem csupán az egészség megőrzésére kell gondolni, bár mindenképp az az elsődleges, hogy megfelelő védőruházatban és maszkban szabad csak nekilátni a purhabbal való munkának. A terület előkészítése elengedhetetlen, ugyanis purhabot csak megfelelően letisztított, előkészített és kellően sima felületre szabad felvinni. A por, szennyeződések és korábbi bevonatok eltávolítása mellett gondoskodni kell az elégséges szellőztetésről is. A lehető legtöbb berendezési tárgyat el kell távolítani a munkaterületről, az el nem távolíthatókat (pl. csöveket) pedig jól záródóan le kell takarni.

2.     Szerszámok és eszközök beüzemelése:

A purhab felhordásához festékszóróhoz hasonló fúvószerkezetre van szükség, maga a szigetelőanyag pedig betöltésre kerül a tartályba. A purhab fajtájától függően itt kerülnek hozzáadásra az adalékanyagok is, amelyek javíthatják a habkeménységet vagy más szerkezeti jellemzőket.

3.     Purhab szigetelés felhordása:

Az előkészületek ellenőrzését követően kezdődhet is a purhab felvitele a permetező berendezés segítségével a kijelölt területre. Amennyire egyszerűen hangzik, annyival nagyobb szakértelmet igényel, hiszen a szigetelőanyagot homogén módon, jól szétterítve kell felszórni. Ebben egy gyakorlott szakember nagy segítséget nyújthat, hogy minél egyenletesebb felület jöjjön létre, és minél kevesebb anyag menjen pocsékba.

4.     Purhab megkeményedése és száradása:

Felvitelt követően percek alatt megduzzad és kitölti a legkisebb réseket is a purhab szigetelés, ezt követően azonban szüksége van egy kis időre a teljes száradáshoz (fajtától függően változhat). Mielőtt megszáradna azonban ellenőrizni kell, hogy a felvitel megfelelően történt-e, szükség esetén még nedves állapotában ki kell javítani.

5.     Befejező munkálatok:

Komplett megszilárdulást követően a felesleget el kell távolítani, ekkor már az anyag szerkezete nem változik, így teljesen lesimítható a felülete. Ha minden jól ment a kivitelezés során, akkor a purhab szigetelés készen áll a bevetésre, innentől kezdve hosszú éveken át tartja majd bent a kellemes hőmérsékletet.

Fontos megjegyezni, hogy a purhab több fajtája is megtalálható a piacon, így a megszokottól eltérő módon is alkalmazható például a zártcellás típusa. Ez egy lépésálló anyag, amely elég kemény és tartós ahhoz, hogy akár aljzatbeton alá is fel lehessen hordani, kihasználva ezzel víz- és hőszigetelő tulajdonságait. Természetesen a purhab szigetelés kivitelezését nem magunknak kell megvalósítanunk, hiszen hozzáértő mesterember segítségével a munka nem csak gyorsabb, hanem precízebb is lesz. A Pur-Centrum szakemberei sok éves gyakorlattal segítenek a purhab szigetelés kialakításában, amelynek minőségére 15 év garanciát is biztosítanak ügyfeleik részére.