Úgy éreztem, eljött a cselekvés ideje

Az ellenségeimnek sem kívánnám azt a helyzetet, amiben már évek óta élek.

Nem kerülhetem a forró a kását, és kimondom az igazságot: apukám alkoholbeteg.

Talán van köztetek olyan, aki ismeri ezt a helyzetet, és már megtapasztalta ezt a poklot, de akiknek a családtagjai között nem ütötte fel a fejét ez a függőség, elképzelni sem tudják, milyen nehéz és szörnyű állapot ez. Az utóbbiak szerencsésnek mondhatják magukat!

Édesapám alkoholizmusának a jelei már régen is megmutatkoztak, de akkor még nem sejtettük, hogy ez valami nagyobb rossznak az előzménye. Kezdetben csak hétvégén ivott meg pár pohár bort, de később már hétköznap is teljesen normális volt, hogy esténként elfogyaszt néhány pohárral.

Állítása szerint a stresszes munkája miatt volt erre szüksége, mert másképpen egyszerűen képtelen volt ellazulni.

Igen, ennél a pontnál talán elkezdetek engem és a családom többi tagját is hibáztatni egy kicsit, hogy ugyan miért nem figyeltünk jobban rá?

Ezen már én is sokat gondolkodtam, és be kell látnom: tökéletesen igazatok van. Talán ha jobban figyelünk rá, és szervezünk közös hétvégi programokat, akkor talán most nekem sem kéne erről írnom nektek.

A felelősségem vitán felül áll, és ez igaz a testvéreimre és édesanyámra is.

De a bűnbánatommal mit fogok elérni? Semmit…

Mostanra sajnos teljesen rátelepült édesapámra az alkohol, és ez mindenkire hatással van itthon.

Eljött a pillanata annak, hogy leüljek anyuval megbeszélni, hogy mi legyen, mert ha nem teszünk semmit, akkor a családunk szét fog hullani.

Az a lehetőség fel sem merült, hogy valahogy mi oldjuk meg a problémát, hiszen egyértelműen látszott, hogy itt már csak profi, szaktudást is igénylő módszerek jöhetnek szóba.

Sokáig tanakodtunk, és végül arra jutottunk, hogy egy intézetet vagy ehhez hasonlót kell keresnünk, ahol a legjobb ellátást kapják az alkoholtól szenvedő betegek.

Mivel tanácsot nem tudtunk kérni se barátoktól, se ismerősöktől (különben is úgy gondoltuk, hogy ez családi ügy), az internetet hívtuk segítségül.

Rövidebb kutakodás követően már több lehetőséget is találtunk. Mindennek alaposan utánajártunk, és végül megtaláltuk azt a weblapot, mely toronymagasan kiemelkedett a többi közül: felepulok.hu.

Elég volt csak néhány percet eltölteni az oldalon, hogy ebben biztosak legyünk.

Én igazán nem az a típus vagyok, aki egy weboldal külalakjából ítéli meg a szolgáltatót, hiszen a látszat nem minden, de ez a weblap igazán szépen lett megalkotva. Már a színvilága is egyfajta bizalmat és odaadást sugall, ami a témát tekintve szükséges is!

A menürendszernek köszönhetően minden információt gyorsan és könnyen meg lehet találni, így nem kell órákon keresztül kutakodnunk, ha többet szeretnénk tudni arról, amit a Felépülők nyújtanak azok számára, akik segítséget kérnek.

De most már beszélnénk a lényegről is!

Ők egy olyan 28 napos programot biztosítanak a betegek számára, melynek kidolgozása során az amerikai Minnesota-modellt vették alapul, mely bizonyítottan képes az alkoholizmus ellen segítséget nyújtani.

A 28 nap során a betegeket egy otthonba helyezik, ahol kulturált, kellemes és színvonalas környezetben kezdhetik meg a felépülésüket. Itt egy komplex, sok összetevős kezelésben vesznek részt annak érdekében, hogy minél hatásosabban léphessenek fel a betegek az alkoholproblémájukkal szemben.

A program sikere abban is keresendő, hogy egy hihetetlenül felkészült csapat foglalkozik a betegekkel. A stáb minden tagjának meg van a saját szakterülete és ismerete, így biztosak lehetünk afelől, hogy az alkohol okozta problémát minden oldalról úgy közelítik meg, hogy a hatás maximális legyen.

Ami viszont talán még a szaktudásnál is fontosabb, hogy az ott dolgozók között sokak már felépültek ebből a szörnyű állapotból. Direkt használják ott a felépülés szót, hiszen az alkoholizmusból teljesen kigyógyulni nem lehet, de ha valaki részt vesz a programjukban, és a későbbiekben is használja az ott szerzett ismereteket, akkor kiváló esélyei vannak a teljes életre, még egy ilyen betegség mellett is.

Talán mondanom sem kell, milyen sokat jelent egy alkoholbeteg számára, ha olyanok foglalkoznak vele, akik már megjárták ezt a poklot. Itt a bizalom a legfontosabb, hiszen csak így tudják a betegeket végigvezetni ezen a nehéz úton. Márpedig, ha egy alkohollal szembenéző valaki tudja a másikról, hogy egykor ő is hasonló cipőben járt, akkor a bizalom alapjait már le is fektették.

Nem véletlen, hogy már a weboldalon is elhangzik a következő megszólítás: „sorstársam”!

De ne gondoljátok, hogy a weblap csak az alkoholbetegeket szólítaná meg! Az ott található szövegek a barátoknak és a családtagoknak is szólnak. Pontosan tudják, hogy nem minden alkoholista dönt egyedül arról, hogy részt akar venni egy ilyen programban. Bizony sokszor a hozzátartozók azok, akik „meglökik” ebbe az irányba.

Ha te hozzátartozó vagy, biztosan szeretnéd látni, hogy milyen környezetbe is helyezik majd el az alkoholfüggőségben szenvedő családtagod. Nos, a weblap ebben is a segítségedre lesz, hiszen egy kiváló galéria is megtalálható rajta, ahova minőségi fotókat helyeztek el.

Mikor a képeken keresztül láttam a házat, akkor nem is egy intézet jutott az eszembe, hanem sokkal inkább egy nyaraló. Egy barátságos, nyugodt és gyönyörű épület ez, ami egy kiváló helyszín a felépüléshez.

A képek között olyanokat is találni, mely nem az épületet mutatja be, hanem azokat a helyszíneket is, ahol a kirándulásokra kerül sor.

Ami nekem még különösen tetszett, hogy a képeken kívül még egy 3 dimenziós bejárásban is részünk lehet az épületben, online. Nem azt mondom, hogy emiatt döntöttem mellettük, de ez mégis egy olyan fajta plusz, amiből érezni, hogy ők tényleg komolyan gondolják azt, amit csinálnak.

Igen, a 28 napos program során még kirándulásokban is részt vesznek a bentlakók, melyek hozzájárulnak ahhoz a nyugodt állapothoz, mely a felépüléshez is szükséges.

Ha nemcsak az én véleményemre vagytok kíváncsiak, hanem olyanok írásait is meghallgatnátok, akik már részt vettek ezen a programon, akkor megint csak azt tudom ajánlani, hogy menjetek fel a weblapjukra. Ott ugyanis sok-sok véleményt olvashattok erről a kiváló helyről.

Ezek a vélemények mind igen pozitívan nyilatkoznak erről a csapatról és a programjukról.

Szinte már megható olvasni ezt a sok tapasztalatot, melyet a felépülők írtak.

Ha a weboldalon jártok, akkor szintén ajánlom a blogot is olvasásra, ott ugyanis sok olyan cikket fogtok találni, melyeken látszik, hogy hozzáértők írták. Mikor olvastam őket, folyamatosan csak bólogattam, hogy „igen, én is ezt tapasztaltam édesapám esetében”.

Mi már régen felvettük a kapcsolatot velük, és apukám már felépülőnek számít. Az alkoholt letette, és a családom boldogabb, mint valaha.

Egyszerűen úgy érzem, szinte kötelességem ajánlanom őket nektek, ha hasonló problémákkal néztek szembe. Csak menjetek a kapcsolat menüpontra, ahol megtaláljátok a szükséges telefonszámot vagy e-mailt.

Ez egy igazán egyszerű lépés egy boldogabb jövő felé. Ne halogassátok, mert ezzel csak hosszabbá teszitek a szeretteitek nehézségeit.

A soron következő programok induló dátumát mindig láthatjátok a weboldal felső részén, és ha esetleg lemaradtatok volna a jelenlegiről, akkor ne aggódjatok, mert hamarosan indulni fog a következő.

De addig is, az állapotfelméréseket folyamatosan végzik!

Elég sok mindent leírtam róluk, de még maradt volna kérdésetek, nyugodtan hívjátok fel őket, és ők készséggel megválaszolnak mindent, amire csak kíváncsiak vagytok!