A hajhullás okai többnyire örökletesek

hajhullás okai

Ha az átlagos napi 60-100 szálnál többet veszít el, akkor érdemes szakemberrel kivizsgáltatnia magát. A hajhullás okai esetenként eltérőek lehetnek. A leggyakrabban az örökletes genetika áll a háttérben. Jelentkezhet a nőknél, például hormonális változások, mint a szülés vagy menopauza következtében. Kiválthatják még betegségek, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, a helytelen táplálkozás, a vitaminhiány, a stressz és egyéb problémák. Férfiaknál és nőknél egyaránt fennáll a veszélye ennek a dolognak. A hajhullás okai közé tartozik az alultápláltság, vagyis ha olyan diétába kezd, ami komoly fehérjehiánnyal jár.

Jelentősebb hajritkulás esetén célszerű mindenképp szakorvoshoz fordulni, mivel ha így tesz, akkor a vizsgálatok segíthetnek felderíteni a külsőleg nem észrevehető betegségeket. Abban az esetben, ha örökletes hajlam áll a háttérben, akkor csupán lelassítani lehet a folyamatot. A hajhullás okai lehetnek a különféle kezelések is. Ilyen a hosszabbítás vagy a vasalás. Segíthet a dolgon az ásványi anyagok bevitele is, mint a vas, a kén, a réz, a cink és a kalcium. A szabadban töltött tevékenységek végzése és a sportolás előnyös. Mozgás közben a vérkeringés javulásával ugyanis a hajhagymák oxigénnel való ellátottsága nő. Tehát a hajhullás okai sokfélék lehetnek.

A kopaszodás sok embert érint

Nincs olyan ember, akit ne idegesítene, zavarna ez a rendkívül kellemetlen dolog. A kopaszodás negatív élményekkel járhat. A makulátlan megjelenés mindenkinek nagyon fontos, ezért ezt a problémát mihamarabb meg kell szüntetni! Sajnos, akiknél örökletes hajlam áll fenn erre a betegségre, azoknál nem gyógyítható teljesen, csak a folyamat lelassítása lehetséges. Hölgyeket és urakat egyaránt érinthet, csak más módon és mértékben. A kialakulásáért felelős lehet a szervezetben található esetleges gyulladás is. Továbbá előidézheti a vitaminok vagy az ásványi anyagok hiánya. A kopaszodás kezelésére a kozmetikai ipar rengeteg terméket kínál.

Azonban javasolt a folyamat megkezdése előtt a pontos diagnózis megállapítása, vagyis elsősorban azt kell kideríteni, hogy mi állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy a haj csak visszatükrözi, vagyis figyelmeztet a szervezet más problémáira. Például, ha vashiány miatt lép fel kopaszodás, akkor elegendő azt pótolni, szóval nincs szükség mindenféle samponra és egyéb szerekre. Ezzel ellentétben, ha a genetika áll a dolog mögött, akkor már érdemes beszerezni olyan készítményt, ami fokozza a fejbőr vérbőségét annak érdekében, hogy a hajhagymák oxigénellátása javuljon. A kopaszodás lelassítására beszerezhet koffeint tartalmazó vagy szteroidos bedörzsölőket.