Hol használható sikeresen a PVC cső?

pvc cső

A használati víz jelenlétének a lakásokban kiemelt fontossága van a modern korban. Egy háztartás jóformán el sem képzelhető anélkül, hogy a csapot megnyitva máris folyna az adott esetben eltérő hőmérsékletű víz. De amit kienged, majd pedig használ, azt utólagosan el kell valamilyen formában vezetni. A csatornarendszer kialakítása tehát az érem másik oldala, ahol a PVC cső máris megjelenik.

A hagyományos szürke változatok valamivel kisebb falvastagsággal rendelkeznek, mint a sárga társaik, de a gyakorlati tapasztalat szerint jó bedolgozással ugyanúgy hosszú időn keresztül kitartanak. A PVC cső könnyen összeilleszthető a hozzá tartozó idomokkal, de amire mindig érdemes ügyelni, hogy a gravitációs elfolyáshoz szükséges lejtés adott legyen.

Régóta piacon a PVC cső

A PVC cső poli(vinil-kloridból) készül, ami egy igen fontos műanyag változat. Még 1912-ben sikerült először német vegyészeknek kikísérletezniük ezt az összetevőt, ami kezdetben nagyon rideg és törékeny volt, de idővel finomítottak a technológián. A Kunststoff Grundwasserrohr megnevezés a talajvízcsőre utal, amiből született meg végül a KG PVC cső. Alapvetően a KG típus egy valamivel nagyobb falvastagságot jelez, de a szín nem mindig csak a megszokott sárgás változat lehet, mert előfordulnak egyéb árnyalatok.

A PVC cső jól viseli a svas, lúgos kémhatásokat, de a sós folyadékok és az intenzív ultraviola sugarak sem teszik könnyen tönkre. A csövek és idomok között a tömítést gumigyűrűk biztosítják a stabil tartásért pedig rögzítő elemek felelnek. A sokféle PVC cső idomválasztéknak hála egyedi rendszerek építhetők ki, amik széleskörű igények kiszolgálását végzik.