Az orvosi kannabisz használatának magyarországi szabályozása

Tavaly legalizálták a marihuána orvosi célú felhasználását: Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Litvániában, Portugáliában. Dániában négy éve tesztelik. Az orvosi kannabisz Magyarországon még mindig szinte elérhetetlen, nagyon szigorú a szabályozás. Magyarországon nem működik gyógyászati kannabisz program.  Még egyetlen CBD-alapú étrendkiegészítő vagy gyógyszer sincs Magyarországon, pedig hivatalosan már legális volna, mivel egyáltalán nincs pszichoaktív hatása az alacsony THC tartalma miatt.  A nemzetközi helyzet pedig egyre megengedőbb: Nagy-Britanniában, Csehországban, Lengyelországban, és Németországban már van lehetőség orvosi célból  kannabisz alapú készítmények vásárlására. Európán kívül pedig megindult az engedélyeztetés Kanadában és az Egyesült Államok egyes államaiban.
A Magyar Orvosi Kannabisz Szövetség most azon dolgozik, hogy lehetővé váljon a kender orvosi célú használata. Azért küzdenek, hogy a magyar betegeknek is legyen lehetősége eldönteni, hogy mikor és milyen terápiát válasszanak, és legyen lehetőségük választani a kannabiszalapú gyógyszereket és szereket is.
Nálunk Jelenleg csak egyedi igényléssel lehet hozzájutni orvos által felírható készítményekhez: a HIV/AIDS betegséggel járó étvágytalanság és testsúlycsökkenés, a Sclerosis Multiplex és a kemoterápiát kísérő hányinger és hányás tüneteinek csökkentésére. Ezen kívül más készítményekkel összehasonlított, több ezer betegen tesztelt, az epilepszia kezelésére alkalmas készítményhez, amihez természetesen szintén csak egyedi igényléssel lehet hozzájutni.