Breaking News

Az orvosi kannabisz használatának magyarországi szabályozása

Tavaly legalizálták a marihuána orvosi célú felhasználását: Nagy-Britanniában, Luxemburgban, Litvániában, Portugáliában. Dániában négy éve tesztelik. Az orvosi kannabisz Magyarországon még mindig szinte elérhetetlen, nagyon szigorú a szabályozás. Magyarországon nem működik gyógyászati kannabisz program.  Még egyetlen CBD-alapú étrendkiegészítő vagy gyógyszer sincs Magyarországon, pedig hivatalosan már legális volna, mivel egyáltalán nincs pszichoaktív hatása az alacsony THC tartalma miatt.  A nemzetközi helyzet pedig egyre megengedőbb: Nagy-Britanniában, Csehországban, Lengyelországban, és Németországban már van lehetőség orvosi célból  kannabisz alapú készítmények vásárlására. Európán kívül pedig megindult az engedélyeztetés Kanadában és az Egyesült Államok egyes államaiban.
A Magyar Orvosi Kannabisz Szövetség most azon dolgozik, hogy lehetővé váljon a kender orvosi célú használata. Azért küzdenek, hogy a magyar betegeknek is legyen lehetősége eldönteni, hogy mikor és milyen terápiát válasszanak, és legyen lehetőségük választani a kannabiszalapú gyógyszereket és szereket is.
Nálunk Jelenleg csak egyedi igényléssel lehet hozzájutni orvos által felírható készítményekhez: a HIV/AIDS betegséggel járó étvágytalanság és testsúlycsökkenés, a Sclerosis Multiplex és a kemoterápiát kísérő hányinger és hányás tüneteinek csökkentésére. Ezen kívül más készítményekkel összehasonlított, több ezer betegen tesztelt, az epilepszia kezelésére alkalmas készítményhez, amihez természetesen szintén csak egyedi igényléssel lehet hozzájutni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.