Hogyan határozzuk meg egyedi vászonképünk méretét?

A vászonkép készítés során számos szempontot kell mérlegelnünk: a megjeleníteni kívánt fénykép mellett jól át kell gondolnunk a nyomat méretét, elrendezését, de még tájolását is. Egy túlméretezett kép ugyanis szűkítheti a szoba méretét, egy túl pici pedig szinte elvész a térben. Bár nincs konkrét recept a megfelelő mérethez, van azonban néhány iránymutatás, amely segíthet a helyes döntés meghozatalában!

Miért pont a vászonkép készítés?

A vászonkép készítés számtalan előnnyel kecsegtet a hagyományos faliképekkel szemben. A nyomatoknak például nincsen látható keretük, így élethű 3D hatás érhető el, de akár ódákat zenghetnénk arról is, hogy a pamutvászonra nyomtatás milyen tartós eredményeket produkál vagy, hogy a színek szinte vibrálni fognak. A Vászonkép Webáruház például remek választás lehet, ha ilyen megoldásban gondolkozol, hiszen ők tényleg csúcsminőségű eszközökkel és kellékkel dolgoznak – például 300 DPi felbontású nyomtatókkal és pigment vízbázisú festékekkel. Az elkészült remekműveket pedig egyenes az otthonod kényelmébe szállítják!

Méret, elrendezés, tájolás

Mielőtt fejest ugranánk a vászonkép készítés csodálatos lehetőségébe, üljünk le egy picit és gondoljuk át, hogy pontosan hova, és melyik helyiségbe szánjuk a képet és mekkora méretben gondolkodunk. Ha ötletünk sincs, hogy egy-egy képméret hogyan fog kinézni a térben, akkor sokat segíthet, ha felvázoljuk a leendő falra mondjuk néhány papírdarab és ragasztószalag segítségével. Lépjünk néhány lépést hátra, hogy átláthassuk az egészet. Ha egy túlnyomórészt üres falra választunk méretet, akkor aranyszabály, hogy a vászonképnek a rendelkezésre álló falfelület körülbelül 60-75%-át kell elfoglalnia. Ha pedig a faliképeket bútorok, például ágy, kandalló vagy kanapé fölé kívánjuk akasztani, a bútor szélességének 2/3-3/4-ad részét kell kitennie.

Minél nagyobb, annál jobb? Tény! Egy aprócska falikép nem képes élettel megtölteni egy nagy teret, egy tetemesebb példány azonban gyönyörű fókuszpontot teremt. Egyébként hasonló hatás érhető el abban az esetben is, ha például családi fotóalbumot szeretnénk létrehozni több kisebb képből. A mozaik fal esetében akár 8-10 vászonyomat is elhelyezhető a falon, egymás mellé vagy alá akasztva, szemet gyönyörködtető galéria falat létrehozva ezzel. A Vászonkép Webáruháznál a méretek a kicsiktől (15×15 cm) az extra nagyokig (100×200 cm) terjednek, de akár egyedi méretet is megvalósítanak neked!

Ne felejtsük el figyelembe venni a kép tájolását sem, ha vászonkép készítés a cél. A portré orientált keret például egy keskenyebb vagy magasabban futó falon tökéletesen mutathat, ugyanis a nyitottság érzetét kelti. Míg a vízszintes avagy tájkép jellegű elrendezés remekül kitölt egy nagyobb felületet, így akár a kanapé vagy ágy fölé is helyezhető. A faliképek szintbeállítása szintén kulcsfontosságú a kiegyensúlyozott és vizuálisan is kellemes tér kialakításához. Általános szabályként elmondható, hogy a legesztétikusabb dekoráció úgy valósul meg, ha a vászon közepe szemmagasságba kerül. Továbbá, ha bútorok fölé szánjuk a műalkotást, akkor adjunk némi teret és helyezzük 15-30 centiméterrel azok teteje fölé.