Klíma tisztítás – még mindig nem késő, a szezon végén is érdemes!

Egy autó egy műszaki gyártmány, egy olyan forgó-mozgó eszköz, ami a használatából adódóan mindig kopik és elhasználódik bizonyos téren. Ezért nem meglepetés az autótulajdonosok számára, hogy bizonyos elemeket időről-időre cserélni, vagy karbantartani és tisztítani kell. Legalábbis azt gondolnám, hogy ez egy logikus következmény, ami nem okoz meglepetést senkinek, aki autót vásárol. A helyzet viszont sokkal inkább az, hogy mégis meglepetést okoz, például az olyan apróság is, hogy a klíma tisztítás nélkül elég hamar kellemetlenné válhat a nyári klímázás a kocsiban.

Aztán előbb, vagy utóbb mégis találkozik az ember ezzel a jelenséggel és kisebb, vagy nagyobb rácsodálkozást követően belátja, hogy bizony ezt a részt is igencsak ildomos tisztán tartani az autóban és ha kell, akkor ezzel is érdemes szervizbe menni.

Hozzánk legközelebb például a Méta Autószerviz foglalkozik ilyesmivel 19. kerületi Méta utcában, ezért én hozzájuk szoktam menni (na meg persze más autós panaszokkal is, de most nem ez a témánk). Szóval ez egy nagyon megbízható szerviz, ami ráadásul még kényelmesen útba is esik nekem, úgyhogy nem volt kérdés, hogy ide járjak a kisautómmal.

A klíma tisztítás elmulasztása egyébként globális probléma, erről meséltek ők is személyesen, na meg persze a weben is. Az metaautoszerviz.hu oldalon ugyanis hosszasan tárgyalnak minden olyan kérdést, ami egyébként felmerülhet egy autós életében. Olyan formában teszik mindezt ráadásul, hogy az egyébként tejesen laikus édesanyám is megérti, hogy mi lehet a probléma egy-egy adott esetben. Szóval érdemes szerintem olvasgatni a felületüket, főleg, mielőtt mondjuk elvisszük hozzájuk a kocsit valamivel. Mindkét félnek egyszerűbb úgy a közös szóértés, hogyha már mi is jobban felkészültek vagyunk és hozzá pontosan le tudjuk írni az észleléseinket – hogy valami csörög, vagy csattog, és hogy milyen típusú beavatkozásra érkeztünk – új gumi kell, vagy csak a meglévőt kéne centrírozni.

A klíma tisztítás kérdése tehát nagy hagyományra tett már szert – csak épp nem Magyarországon. Itt a legtöbbször azzal keresik fel a Méta Autószervizt is, hogy hát bizony nagyon kellemetlen szaga van a klímának bekapcsolást követően. Hát persze, hogy kellemetlen szaga van! Persze ez már többnyire a szezon elején megmutatkozik, amikor először bekapcsolja valaki az eszközt az adott évben. De gondoljatok csak bele, hogy mitől ne lenne ilyen kellemetlen szaga?! Az előző szezonban lecsöpögött kondenzvíz maradványokban az üres hónapok során mindenféle bacik telepedhettek meg, amiken gondolom nem sokat segített, hogy az autók porosodnak és különféle szennyeződések kerülhetnek be ezekbe a terekbe. A végeredmény pedig az, hogy nem a friss levegőt sikerül a mágikus AC gomb megnyomásával keringetni, hanem valami sokkal kellemetlenebben, ami akár még az egészségünkre nézve sem túl szerencsés – gondolok itt különös tekintettel a gyerekekre és az akut légúti betegségekkel küzdőkre, asztmásokra és allergiásokra. Úgyhogy a klíma tisztítás jobb lenne, ha sokkal menőbb dolog lenne, de legalább sokkal elterjedtebb.

A metaautoszerviz.hu-n a tisztítás menetérő is bőségesen lehet olvasni, nem pusztán a miértekről. A klíma tisztítás egészen pontosan ózonnal történik a Méta Autószerviznél. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy valaki besprayzik egy kis ózont, mint valami dezodort aztán már kész is. Elárasztják ezzel a gázzal a megfelelő csatornákat, majd hagyják teljesen átszellőzni, hogy amikor majd újra beül az autó gazdája a kocsiba, akkor se legyen probléma. Milyen probléma lehetne? Hát, az ózon nem kimondottan egészséges dolog, de arra, hogy ez teljes mértékig kiszellőzhessen az autóból minden eszköz adott.

Ez a gáz minden olyan mikroorganizmust eltűntet az utastérből, ami nem oda való. Márpedig az évek alatt azért egészen sok ilyen dolog össze tud gyűlni egy valóban használatban lévő autóban. Azonban azt is érdemes tudni, hogy ez a szer nem csak a rossz mikroorganizmusokat támadja meg, hanem a jókat is. Éppen ezért fontos, hogy pontosan kövessük az autószerviz utasításait a klíma tisztítás előkészítését illetően és vegyünk ki mindent a kocsiból, az utolsó szem rágóig, amit még szeretnénk valaha elfogyasztani. Ahhoz, hogy az összes baci, gomba és a vírus elpusztulhasson nagyon fontos, hogy mindent kivegyünk a kocsiból, amire egyébként vigyázni szeretnénk. Az ózon hatásmechanizmusa pedig azon alapszik, hogy az általa létrehozott oxidációs reakció során képes megbontani a vírusok fehérjeburkát, valamint a baktériumok sejthártyáját is, vagyis garantáltan minden mikroorganizmust elpusztít, amit csak kell. Az ózonos tisztítást pedig a már csak az követi, hogy kézzel is áttöröljék azokat a részeket, ahol ezek a bacik egyébként megálltak: tipikus ilyen a csepptálca, de érdemes a pollenszűrőt is kicseréltetni.

Amit pedig már korábban is említettem, hogy érdemes figyelmesen követni az autószerviz utasításait az ózonos takarítást megelőző lépésekkel kapcsolatosan. Nem azért, mert hogy itt akkora dologra kell számítani, hogy mindennek hely kell, hanem pusztán azért, amit korábban is említettem, hogy itt aztán tényleg minden mikroorganizmusnak vége lesz, amit csak megtalál az ózon. Éppen ezért élelmiszert, vagy növényeket, de még az illatosítót sem szabad az autóban hagyni – ez nagyon fontos! De mindenre felhívják a figyelmet a Métánál személyesen is, szóval nincs ok az aggodalomra!

Ahol pedig a klíma tisztítás után még feltöltésre is van szükség, annak sincs semmi akadálya. Kétféle hűtőközeggel is dolgoznak, ezért bárki nyugodtan felkeresheti őket, mert nagy valószínűséggel tudni fognak segíteni. Automata gépekkel és manuális feltöltő módszerekkel egyaránt dolgoznak, ezért tulajdonképpen bármilyen esetben tudnak segíteni. A tipikus hívószavak, amiket bizonyára már ti is hallottatok a klímafeltöltés kapcsán az R134A típusú közeg, valamint az ennél újabb R1234yf típusú közeg, amivel sok autó szaladgál. A lényeg talán csak annyi, hogy bármelyik is csengjen ismerősen, mindkettőt a legnagyobb szakértelemmel tudják cserélni a Méta Autószerviznél.

Ami pedig még ennél is szimpatikusabb lehet az új és a régi vevőkörnek is, hogy a cikket követően – amiből egyébként minden szükséges információt megkaphatunk a klíma tisztítás és töltés folyamatáról – arra is kitérnek a weboldal szerkesztői, hogy milyen árakon dolgoznak a Méta Autószerviznél. Tehát senkit sem érhet meglepetésként, hogy mennyit fog mondjuk a klíma töltéséért fizetni. Például egy egyszerű klímatöltés munkadíj az 7500 Ft, amihez még a töltet jön hozzá, aminek a grammonkénti ára szintén fel van tüntetve a weboldalon. Vannak további tételek is a klíma tisztítás oldalán, de szerintem most már eleget írtam róla, inkább nézzétek meg a metaautoszerviz.hu-n azt az aloldalt, ami konkrétan érdekel. Mindenhol részletes információkat fogtok találni és természetesen árazást is, úgyhogy nem kell majd meglepődni, hogyha úgy döntötök, hogy náluk, a 19. kerületben csináltatjátok meg a járgányotokat. Nem fogtok csalódni, ha így döntötök!