Tippek a gyöngyház rajongóinak, vidd haza és használd bátran a gyöngyház csillogását!

A gyöngyház nem más, mint bizonyos puhatestűek héjának belsején található kemény, színjátszó bevonat. Ásványi anyagok keverékéből jön létre, mely az adott puhatestű szervezetében kiválasztódik, majd a héjukban lerakódik. Aki már talált hasonló gyöngyházas kagylót biztosan sokáig csodálta szivárványfényű ragyogását, és kincsként őrizte.

A természet tehát a gyöngyház esetében is tökéleteset alkotott, de ezzel együtt sajnos nehezen hozzáférhető, ritka anyagról beszélünk, amit jó lenne néha „hazavinni”, és a csillogását otthoni körülmények között is produkálni. Nos, szerencsére ez nem lehetetlen!

Bár eddig többnyire a szépségipar termékeiben találkozhattunk mesterségesen előállított gyöngyház effektporokkal, melyek a smink területére korlátozódtak, de szerencsére már könnyen elérhetőek otthoni felhasználásra, így aki szeretné haza is viheti a  gyöngyház csillogását, és akár otthon már meglévő festékeit is feldobhatja speciális effektekkel.

Ehhez nincs másra szükség, mint néhány effektporra, egészen pontosan gyöngyház alapú porpigmentre! És hogy hogyan működik?

Hogyan és mivel használhatóak együtt a gyöngyház pigmentek?

gyöngyház pigmentek vizesbázisú és oldószeres rendszerekben egyaránt jól működnek, ami azt jelenti, hogy akrilfestéktől kezdve a textilfestékeken át akár az epoxi gyantákig számtalan kreatív projektben lehetnek segítségünkre. Készíthetünk gyöngyházasan csillogó epoxi ékszereket, feldobhatjuk ruhatárunkat egyedi csillogó mintákkal, új dimenziókat adatunk fluid art, mandala vagy akár hagyományos festményeinknek.

Fontos tudni, hogy ezek a porpigmentek egy halvány opálos-transzparens réteget képeznek, tehát amilyen színbe keverjük, azt a színt fogják egy plusz dimenzióval, mélységgel, selyemfényű csillogással felruházni.

Hogyan fokozzuk a csillogást?

Aki emelné a tétet annak érdemes színazonos alapba keverni a gyöngyház pigmentet, így fokozható a csillogás, tehát egy zöld alapban a zöldes fényű gyöngyház porok még intenzívebben fognak csillogni, míg például transzparens alapban egy hagyományos gyöngyház alap klasszikus diszkrét selyemfényt fog eredményezni.

A porokat spatulával vagy festőkéssel keverjük a festékbe vagy gyantába, majd alaposan dolgozzuk el benne, és gyönyörködjünk a végeredményben. Általánosságban elmondható, hogy maximum 10% porpigment 90% kötőanyaghoz – jelen esetben a kötőanyag az a festék, amibe a pigment kerül – elegendő ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. Először mindig kisebb mennyiséggel kísérletezzünk, majd ha kevésnek találjuk a csillogást növelhetjük a por mennyiségét az alapban.

Természetesen a porpigment nem változtat az alapfestékünk, vagy epoxigyantánk tulajdonságain, tehát, ha például textilfestékbe keverjük, akkor a festékünket továbbra is változatlanul használhatjuk textilfestékként.

Bátran használja mindenki a porpigmenteket, aki selyemfényű csillogással, látványos interferáló effektekkel, vagy plusz dimenzióval szeretné feldobni otthoni kreatív DIY projektjeit!