Óvni szeretnéd a környezeted? Válts bio mosásra! Megmutatjuk, hogy teheted a legolcsóbban

Egyre több emberben merül fel a gondolat, hogy ideje lenne váltani, legalább az alapvető, mindennapi tevékenységekhez köthető vegyszerhasználat terén. Egyre több a mérgező vegyszer, amivel körbevesszük magunkat, és egyre több az allergiás is.

Viszont jó hír, hogy sok alternatíva akad a vegyszerek kiváltására, a környezet kímélésére, például a mosás kapcsán. És ez nem csak a mosószerekre vonatkozik. A legtöbb nagy mosógép gyártó már készít kifejezetten ökobarát, vízpazarlásmentes mosógépeket, vagy épp olyan megoldásai vannak, amik lerövidítik a mosási időt. Ezek a mosógépek jóval kevesebb áramot, vizet és mosószert használnak el. Egy ilyen mosógép mellett, ha még jobban szeretnénk óvni a környezetünket és az egészségünket, akkor érdemes körbenézni a természetes és biológiailag lebomló mosószerek között. Nézzük a típusokat.

Természetes anyagok mosáshoz

Az egyik legjobban tisztító, természetes mosószer a mosószóda. Már nagyanyáink is ezzel mosták a ruhákat, meglehetősen hatékony eredménnyel. A mosóporok egyik fontos összetevője a mai napig. Néhány éve ráadásul már kilós kiszerelésben is feltűnt újra a bevásárlóközpontok polcain. Remekül tisztít, nem csak textilhez kiváló. Mosószer mellé adagolva feljavítja azok hatékonyságát, és jóval olcsóbb, mint a vegyszerek többsége. A másik népszerű natúr megoldás a mosódió használata. Ez egy dióféle csonthéjas termése, amely vízzel érintkezve lúgos anyagot választ ki magából. Többször felhasználható, így nagyon népszerű. Ezen kívül már sok ismert márka készít ökológiailag lebomló és 100 százalékig természetes mosószereket, tehát a választék terén igazán nem lehet panaszkodni.

Vegyszermentes öblítés

A piacon szintén sok termék született a vegyszermentes öblítők kategóriájában is. Ezek általában természetes növényi kivonatokból készülnek, a legalapvetőbbek alapjuk valamilyen enyhe savas vagy ecetes kivonat, ugyanis ez lágyítja a textilt – persze ne egy erősen maró hatásra gondoljunk. Viszont akinek kedve van hozzá, az házilag is készíthet öblítőt: ez vízzel hígított ecetből és természetes illóolajokból áll.