Az oltás felvétele előtt tesztelj antigén és antitest gyorsteszttel!

A Covid-19 jelentős járványügyi fenyegetést jelent a gyors terjedési potenciál és a nagyon veszélyes egészségügyi szövődmények miatt. Szerencsére már aktív az ellene indított vakcinázási program. Azt ugyebár mindenki tudja, hogy a védőoltások úgy védenek a fertőzések ellen, hogy előzetesen kiváltják az immunválaszt. Ennek köszönhetően, ha a beteg érintkezésbe kerül egy adott kórokozóval, a jövőben már az immunrendszere rendelkezik a védekező mechanizmusok gyors aktiválásához szükséges információkkal. Ez az információnak az immunmemória sejtjeiben való kódolásának köszönhetően lehetséges.

A vakcinák működési elve

A novemberi statisztikai adatok alapján hazánkban a beoltottak száma 6 419 567 fő, közülük 6 205 968 fő a második, 3 900 325 fő a harmadik, 375 185 fő már a negyedik oltását is felvette. A megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is felvehető, ami egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is igényelhető. Az omikron variáns ellen kifejlesztett Pfizer-Biontech vakcinából 216 ezer adag érkezett Magyarországra, melyből eddig 37 ezer adag került beadásra. A Magyarországon alkalmazott nyugati típusú vakcinák a SARS-CoV-2 koronavírus genetikai információit tartalmazzák, amely mRNS formájában kerül a beteg szervezetébe. A genetikai kód ezen töredéke lehetővé teszi a kórokozó kiválasztott fehérjéinek termelését, amelyek aztán a sejtek felszínén megjelennek az immunrendszer számára.

A vírus mRNS nem hatol be a DNS-t (amely emberi genetikai anyag) tartalmazó sejtmagba, ezért nem tudja befolyásolni a beoltott személy genomját. A megfelelő fehérje előállítása után az mRNS molekula gyorsan lebomlik. A vakcinára adott válaszként az immunrendszer olyan választ alakít ki, amely megakadályozza a vírus szaporodását, és megvédi a pácienst a Covid-19 ellen. Az S spike proteinen található RBD receptor domén ellen antitestek termelődnek, amely alapvető szerepet játszik a vírusnak a gazdasejtbe való bejutásában, ami gyakorlatilag fertőzővé teszi. Az oltás utáni immunválasz felmérésére az RBD elleni IgG antitestek mennyisége, az úgynevezett vírussemlegesítő antitestek. A tesztelés lehetővé teszi a vakcinázás hatékonyságának és a SARS-CoV-2 fertőzéssel szembeni immunitás megszerzésének értékelését, valamint az antitest koncentráció időbeli változásainak dinamikáját.

Miért fontos az oltás előtti tesztelés?

Az oltás utáni SARS-CoV-2 elleni antitest tesztet lehet végezni, hogy felmérjük a koronavírus-fertőzéssel szembeni immunitási mechanizmusok kialakulását. Az oltás előtt mindenképpen érdemes antigén gyorsteszttel ellenőrizni egy esetlegesen éppen fennálló infekciót, mert az aktuális fertőzés közbeni oltás sajnos potenciális kockázatokat rejt a szervezet számára, amit ezzel könnyedén kiiktathatunk. A Carbon Medicalnál kapható Okos Csomag kedvezményes áron tartalmazza mindkét típusú tesztet.