A boxspring ágyak előnyei

Boxspring ágyakkal régebben csak a szállodákban találkozhattunk, manapság azonban amerikai típusú luxuságynak számít, és a legtöbb hálószobában megtalálhatjuk. Különböző szerkezetűek és felépítésűek, és nagymértékben eltérnek a hagyományos ágyaktól, elsősorban a fekvési érzés és a megjelenése változott jelentősen. De milyen előnyei vannak a a boxspring ágyaknak a hagyományos ágyainkhoz képest?

Magasabb alvási élmény és jobb egészség  a boxspring ágyak által

A boxspring ágyak az alvás alatt kényelmes fekvési élményt nyújtanak. A fekvési érzés kellemes, hiszen a matrac, az alátámasztó box alap és a topper keménységi fokát a legtöbb esetben individuálisan kiválaszthatjuk és beállíthatjuk, így az ágy minden esetben a rajta alvó személy elvárásaihoz szabható. Kifejezetten a 160X200 cm fekvőfelületű boxspring ágyaknál kell figyelni a matrac és a topper keménységi fokának alapos megválasztására.

Egy springbox ágy komoly befektetést igényel, így joggal elvárható, hogy minden elvárásunknak megfeleljen. A legtöbb esetben az alvó személyek egyéni preferenciái és egészségügyi követelményei eltérőek, ezért eltérő keménységi fokra lehet szükség. Ezért feltétlen javasoljuk, hogy ágy vásárlása előtt feltétlenül tájékozódjunk telefonos vagy személyes konzultáció, vagy a weboldalon szereplő termékjellemzők elolvasása útján.

Foto: Imperia boxspring ágy. kanape-shop.hu

A matrac vásárlásakor vegyük figyelembe az egészségügyi szempontokat is, az esetleges ortopédiai problémákat, hogy a legegészségesebb alvási pozíciót biztosíthassuk. A kiválasztási folymatban az integrált élő chattel rendelkező webshopok és szakemberek egyéni tanácsokkal látnak el, így támogatva a kiválasztási folyamatot.

boxspring ágyak kiválasztásánál fontos szempont, hogy mennyire „hátbarát” az adott modell, ugyanis sok ember nyak-, vagy hátfájással küzd, ami a legtöbb esetben az alvás közbeni rossz testtartásra, vagyis a rossz alátámasztásra vezethető vissza. Amennyiben a matracunk túl puha, vagy túl kemény, akkor annak nem megfelelő az alátámasztása, ami rossz testtartást biztosít, és ezáltal az az izomfeszültség által testtartási károsodáshoz, hosszú távon pedig akár sugárzó hátfájáshoz is vezethet.

Boxspring ágyak: higiénia és minőség

Szerencsére tartós, és kiváló minőségű boxspring ágyakat is vásárolhatunk már, csak tudni kell, hogy melyik jellemzőket használjuk megfelelő útmutatóként. A piacon kapható többi ágytípushoz hasonlóan természetesen az ágyak is rendkívül eltérőek. Sajnos a sokkal magasabb ár gyakran nem párosul a kiváló minőséggel, az olcsóbb ágyak padig sokszor nem lesznek tartósak.

Foto: Astoria boxspring ágy. kanape-shop.hu

Az alvás kényelmének legmeghatározóbb eleme a matrac lesz. A matrac vásárlásakor nem szabad spórolni, inkább összpontosítsunk a fekvési komfortra. Válasszuk meg célszerűen a matrac keménységi fokát, és ismerjük meg alaposan a matractípust is. Egyesek a feszesebb zsákrugós matracokban bíznak, mások inkább a hideghabos ágybetéteket részesítik előnyben. Ami nagyon fontos a kiválasztáskor: győződjünk meg, hogy az ágybetét zónákra osztott, mely által tökéletesen alkalmazkodnak a testünkhöz és a súlyunkhoz.

A boxspring ágyak kifejlesztése során kifejezett figyelmet fordítottak a megfelelő légáramlásra. Ugyanis testünk éjszaka akár fél liter folyadékot is veszíthet, nagy részét alvás közbeni izzadással. Annak érdekében, hogy az egymásra helyezett ágyrétegek ( box – matrac -topper ) között ne alakulhasson ki penész, az ágy felépítésénél kifejezetten ügyelni kell a megfelelő légáteresztésre is, hogy a higiéniát biztosíthassuk.

Vajon elfér a boxspring ágy a hálószobában?

A spring-box (dobozrugós) ágyakat a feltűnő magasság jellemzi. A hagyományos ágyak sokszor sokkal alacsonyabbak, azonban egy boxspring ágy tulajdonosa nem szeretne a kényelmes fekvőfelület magasságról lemondani: ennek az ágytípusnak sokkal magasabb a beülési magassága. Ezt kifejezetten az idősebb korosztály részesíti előnyben: a térd-, csípő- vagy hátproblémákkal küzdőknek kifejezetten előnyös a magas ülőfelület, hiszen az alacsony fekvőfelületről való mindennapi felállás sok esetben akár fájdalmas is lehet.


Foto: Safo boxspring ágy. kanape-shop.hu

Az ágyak sok esetben individuálisan az egyén fizikai igényeihez igazíthatóak. Például az ágy konfigurálásakor megválaszthatjuk a fejtámla magasságát. Egy magas fejtámla egyrészt rendkívül elegánsnak tűnik, másrészt olvasáskor roppant praktikus is. Azonban, ha az ágyat az ablak alá helyezzük, figyelembe kell venni a parapet magasságát is: ekkor egy alacsonyabb modell lesz a célszerű választás. A magas, sok réteggel rendelkező ágytípusoknál a fentebb már említett higiéniai szempontokat is célszerű figyelembe venni: a jó légáramlás biztosítása miatt az ágyláb magasságát is vegyük figyelembe, továbbá, amennyiben ágyneműtartós az adott modell, akkor feltétlenül figyeljük rá, hogy rendelkezzen beépített szellőzőlyukkal.

A boxspring ágyak felépítése kivételes és rendkívül sokoldalú. A különböző kialakítások mindenki számára megfelelő lehetőséget kínálnak arra, hogy az ágyat a hálószoba stílusához igazítsuk. Itt kiélhetjük a bennünk rejlő kreativitást, hiszen a különböző méretek mellett rengeteg szín és szövettípus közül választhatunk.

Egyedi és nemes megjelenésüknek köszönhetően a springbox ágyak igazán figyelemfelkeltőek, így nyugodtan elhelyezhetjük őket a szoba fénypontjaként akár középre is.

A boxspring ágyak főbb előnyei

Tekintsük át ismét, hogy milyen előnyei vannak egy boxsping ágynak a hagyományos ágyakkal szemben:

– könnyű a ráfekvés és a felállás

– kiváló alvási élmény egyénre szabható jellemzőkkel

– egészségmegőrzés az ergonómikus fekvés és a megfelelő keménységi fok által

– vonzó design

– tartós és minőségi ágyak

– tisztaság, higiénia és jó légáteresztés