Kinyithatom a szemem MR vizsgálat közben? – Tisztázzuk!

Több olyan egészségügyi képalkotó eljárás létezik, amellyel a belső szervek állapotát vagy azok lehetséges elváltozásait vizsgálják meg. A röntgen, az ultrahang és a CT mellett a MRI/MR vizsgálat kifejezetten a nyaki gerincszakasz és az agy feltérképezésében segíti az orvosokat. Az egyik leggyakrabban ismételt kérdés, hogy az MRI során a páciens kinyithatja-e a szemét. Az alábbi cikkben nem csak erre próbálunk meg választ adni, hanem az MRI vizsgálatról és az arra való felkészülésről is ejtünk pár szót.

Mi az az MRI?

A magyar nyelvben MR és MRI vizsgálatként is emlegetjük azt a képalkotó eljárást, amelynek során az emberi szervezet lágyrészeiről készítenek egy szkennelt felvételt. A vizsgálandó testtájat, vagy azt a szervet, amit az orvosok fel szeretnének térképezni egy mágneses térbe helyezik. A gép által keltett mágneses rezonancia hatására a szervekben, és azok környékén energiaváltozás következik be, amelyet az MRI gép feldolgozható és értelmezhető képpé alakít. Nagy előnye, hogy az MR vizsgálat során a beteg nincs kitéve semmilyen radioaktív sugárzásnak, ellentétben a röntgenfelvételek készítésekor.

Hol végeznek MR vizsgálatot?

A legtöbb egészségközpontban megtalálható az MR vizsgálathoz szükséges felszerelés, így természetesen a kórházakban is. Ha az állami egészségügyet választjuk, akkor beutaló révén juthatunk el az MRI vizsgálatig. A másik lehetőség a magánrendelés, ahol a megfelelő ellenérték esetén természetesen hamarabb kerülhetünk majd sorra. Sokan jobban is bíznak a magánrendelés lehetőségében és ebben a fajta ellátásában, ugyanis itt jellemzően többször találkozunk nagyon korszerű vagy új típusú felszereléssel, rövidebb a várakozási idő és mivel kevesebb a páciens, személyesebb a kezelés és az ellátás menete is.

Hogyan készüljünk fel egy MRI vizsgálatra?

Az adott egészségközpont dolgozói mindenképp adnak nekünk egy előzetes, rövid tájékoztatást. Alapvetően az MR vizsgálat nem igényel különösebb előkészületeket, kivéve ha kontrasztanyagos képalkotásról van szó. Attól függően, hogy melyik szerv vagy testrész vizsgálatáról van szó, a radiológus előírhatja a kontrasztanyagos MR vizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy egy, a gép számára látható anyagot a vénába fecskendeznek, és ezáltal könnyebben látható majd a lágyrészek és az erek állapota, vagy épp az elváltozás helyzete. Ha ilyen típusú MR vizsgálatra kaptunk időpontot, akkor előtte 6 órával már nem szabad ételt fogyasztanunk.

Hogyan történik a vizsgálat?

Az MRI vagy MR vizsgálat sok esetben megijeszti a pácienseket, mert egy szűk helyen kell várakozniuk fekvő helyzetben, ameddig a készülék el nem készítette a szükséges felvételeket. Ez klausztrofóbiát, szorongást, akár pánikérzést is kiválthat a betegben. Nagyon fontos tudatosítanunk magunkban, hogy habár úgy tűnhet a végtelenségig tart a vizsgálat, ez egy viszonylag rutin eljárás, és a kezelőorvos folyamatosan figyelemmel kísér bennünket. Nem vagyunk tehát egyedül! A vizsgált lágyrésztől függően általában 15-30 percig fekszünk ilyenkor a gépben, és az orvosok tájékoztatni szokták a beteget, hogy mennyi idő van még hátra a vizsgálat befejezéséig.

Vannak azonban más kérdések is, amelyek felmerülnek az MRI vizsgálat kapcsán. Az egyik ilyen, hogy ha probléma lépne fel a páciens részéről, akkor vajon leállítják-e a folyamatot. Ha bármilyen kellemetlenséget észlelünk, képesek vagyunk kommunikálni a gépből a kezelőorvosunkkal. Így, ha bármi gond van, azonnal jelenteni tudjuk. Emellett a vizsgálat nem kifejezetten csöndes, és ez is növelheti a diszkomfort érzetet. Ennek mérséklésére egy fülvédőt adnak a pácienseknek. Végül pedig, de nem utolsó sorban, elérkeztünk a számunkra legfontosabb kérdéshez: kinyithatjuk-e a szemünket MRI vizsgálat közben?

Becsukjam a szemem MR vizsgálat alatt?

Akármilyen furcsának is hangozhat, erre nincs egy általános, határozott válasz. Alapvetően semmilyen fájdalmat vagy változást nem érzünk, ha kinyitjuk a szemünket a vizsgálat közben, azonban más oka van annak, hogy mégis azt tanácsolják, csukott szemmel várjuk ki a képalkotás végét.

  •  Az egyik az, hogy az MRI gép kicsi, nem látunk ki, vagy át rajta. Ennek fényében értelme egyébként nincs, hogy nyitott szemmel várjuk ki azt a 15-30 percet. Ezen felül kellemetlen és klausztrofóbiás érzéseket kelthet bennünk, ha a vizsgálat közben a gépre szegezzük a tekintetünk. Mivel szűkös a hely, és nem látunk el sokáig, szorongásos tüneteket is produkálhatunk.
  • A második ok, amiért érdemesebb lehunyni a szemünket, az a mágneses rezonancia hatásai miatt van. A gép által létrehozott mágneses tér egyeseknél erős diszkomfortérzetet és szédülést okoz, ezt pedig egyszerűen mérsékelni lehet azzal, ha becsukjuk a szemünket a vizsgálat alatt.
  • A harmadik, de nem utolsó fontos szempont, hogy a folyamatos szemmozgás a szkennelés során megzavarhatja a gépet a képalkotásban. A pupilla a gépen belül elérhető egyetlen fényforrásra fog fókuszálni és akörül cikázik a tekintet. Ez viszont pontatlan és homályos képeket eredményezhet, és így egy újabb MRI vizsgálatra lehet szüksége a kezelőorvosunknak.

Az MR vizsgálat egy teljesen fájdalommentes eljárás, amelynek semmilyen hosszútávú káros hatása nincsen. Egy korszerű, fejlett technológián alapszik, nem jár sugárterheléssel és beavatkozás nélkül feltérképezhető a kérdéses terület. A legtöbb klinikán és egészségközpontban biztos kezekben érezhetjük magunkat. Habár kellemetlen lehet a vizsgálat során a bezártságérzet, vagy éppen a folyamatos hangos zaj, de egészségünk érdekében ezek még kibírható akadályoknak számítanak.

Ha megbízható helyet keresel, ahol elvégzik az MRI vizsgálatot, látogass el a Centro-Medical oldalára!