Az illóolajok készítése: A természet ajándékának feldolgozása

Az aromaterápia alternatív gyógyítási módszerként ismert, és ebben a folyamatban kulcsfontosságú a minőségi illóolaj kiválasztása. De mi befolyásolja az illóolajok minőségét és hogyan készülnek ezek a különleges olajok egyáltalán? Most ezt a folyamatot mutatjuk be nektek.

Az illóolajok valójában nem igazi olajok, ami meglepő lehet. Nincsenek zsírsavak bennük, mint a hagyományos növényi olajokban. Valószínűleg azért kapták ezt a nevet, mert vízben nem oldódnak, és általában a víz tetején maradnak. Ezek az olajok koncentrált formában készülnek, így nagyon óvatosan kell őket használni. A bőrrel történő érintkezésüket kerülni kell, kivéve a teafa és az orvosi levendula esetében, amelyek nem okoznak bőrirritációt.

Az illóolajok felhalmozódási helyei a növényekben

Az illóolajokat a növény különböző részeiben találjuk meg, legyen szó külső vagy belső illóolajtartókról. Az illóolaj előfordulhat a növény szinte minden részében, mint például:

 • virágokban, mint az orvosi levendula esetében
 • levelekben, mint a teafa
 • tűlevelekben, mint a balzsamfenyőnél
 • ágakban, mint a balzsamosszuharnál
 • termésekben, mint a citrom
 • magokban, mint a sárgarépánál
 • kéregben, mint a kínai fahéjnál
 • gyantákban, mint a mirhánál
 • rizómában, mint a gyömbérnél
 • és még a gyökerekben is, mint a vetiveriánál.

Ez a sokszínűség mutatja, mennyire változatos forrásból származhatnak az illóolajok.

Az illóolajok kivonási folyamatai

Az illóolajok előállításának módjai változatosak, és több tényezőtől függnek, mint például az illóolaj-alkotó szénhidrogének stabilitásától, a növényi részek típusától, valamint az eljárás költségétől. Lássuk, mik ezek a módszerek:

 1. Mechanikus sajtolás (hidegen sajtolás)

Ez egy költséghatékony és gyakran alkalmazott módszer, különösen a citrusfélék esetében. A citrom, grapefruit, lime, a mandarin vagy a vadnarancs illóolajának kinyerésére ideális. A folyamat során a citrusfélék héját lehántják, majd összenyomják, ezt követi a pürésítés és a centrifugálás, amivel elválasztják az olajat.

 1. Desztillálás (lepárlás)

Ez a legelterjedtebb módszer. Itt a vizet gőzzé alakítják, amely áthaladva a növényeken, magával ragadja az illóolaj molekuláit. A keletkező gőzt hűtéssel folyadékká alakítják, majd az eltérő sűrűségű anyagokat elválasztják, így különválik az illóolaj és a hidrolátum.

 1. Extrahálás (oldószeres kivonás)

Ezt akkor alkalmazzák, ha a desztillálás nem megvalósítható. Szükség van itt valamilyen szerves oldószerre, mint például hexán vagy petroléter. Ezzel az eljárással különböző anyagok, mint gyanták, zsírok vagy viaszok is kivonhatók az illóolajok mellett.

 1. Enfleurage (pomádé) módszer

Ezt a módszert a kényesebb, virágszirmokból származó illóolajoknál használják, mint például a liliom vagy a jázmin. Üveglapokat sertészsírral vonnak be, erre helyezik a virágszirmokat. Naponta cserélik a szirmokat, így az illóolaj átszivárog a zsírba, amit aztán alkohollal kivonnak.

 1. Szuperkritikus szén-dioxidos extrakció

Ez egy modern, környezetbarát és hatékony, de költséges eljárás. Nagy nyomás alatt szén-dioxiddal vonják ki az illóolajat a növényből, majd a nyomás csökkenésével a szén-dioxid eltávozik a termékből.

Ezek azok az eljárások, amelyekkel a leghatékonyabban nyerhetjük ki az illóolajokat a növényekből.

Hogyan lehet otthon kivonni az illóolajokat?

Az illóolajok kivonása otthon nem egyszerű feladat, mivel speciális berendezésekre és nagy mennyiségű növényi anyagra van szükség. A legegyszerűbb módszer a hidegen sajtolás, amit citrusfélék héjából készíthetünk. Ehhez egy citrushámozóval vagy egy éles késsel lehántjuk a héjat, majd egy tiszta üvegbe tesszük. Ráöntünk annyi növényi olajat, hogy ellepje a héjat, és lezárjuk az üveget. Legalább két hétig hagyjuk állni egy sötét, hűvös helyen, közben naponta rázogatjuk. Ezután leszűrjük az olajat, és egy másik üvegbe áttöltjük. Ezt az olajat használhatjuk aromalámpában, masszázshoz, vagy bőrápoláshoz.

A környezet és a növényi fejlődés hatása az illóolajokra

Egy illóolaj minőségét és mennyiségét számos külső és belső tényező befolyásolja, ami azt jelenti, hogy az egyes gyógynövényekből származó olajok sosem lesznek teljesen azonosak. Nézzük meg, mik ezek a tényezők:

Elsőként a környezeti feltételek említendők, mint a növény földrajzi elhelyezkedése, a páratartalom, a napsütéses órák száma, a hőmérséklet, és még sok más. Ezek a tényezők jelentős hatással vannak az illóolaj minőségére.

A növény egyes részeiben eltérő mennyiségű illóolaj található. Például a borsmenta esetében az idősebb levelekben több olaj halmozódik fel, mint a fiatalabbakban.

A növény fejlődési szakasza is hatással van az olajhozamra. Általában a virágzás előtti időszakban a legmagasabb az illóolaj tartalom. Egyes növényeknél, mint például a damaszkuszi rózsánál, még a nap folyamán belüli időszak is befolyásolja az olaj minőségét és mennyiségét; ezért Bulgáriában például a rózsaszirmokat napfelkelte előtt szüretelik.

Az illóolajok hozamában nincs általános szabály, de néhány példa mutatja az arányokat: 60 kg levendula, 120 kg kakukkfű, 100 kg borsmenta, 100 kg borókabogyó, 50 kg ylang-ylang virág és 5000 kg rózsaszirom szükséges 1 kg tiszta illóolaj előállításához.

Ezek a tényezők összességében hozzájárulnak az illóolajok egyedülálló jellemzőihez és minőségéhez.

Az út a jótékony növényektől a minőségi illóolajokig

Amint láthatod, rengeteg tényező van, ami befolyásolja azokat az illóolajokat, amelyeket a növényekből nyerünk ki. Célunk az volt, hogy megmutassuk neked ezt a különleges folyamatot, ami végül az értékes illóolaj létrejöttéhez vezet. Így amikor legközelebb egy illóolaj üvegcsejét tartod a kezedben, már tudni fogod, milyen úton jutott el hozzád.

Az általunk kínált illóolajok magas minőségét és orvosi tisztaságát éppen ezeknek a gondosan felügyelt folyamatoknak köszönhetjük. Számunkra fontos a teljes átláthatóság, ezért szerettünk volna beavatni ebbe a világba. A jelenleg kapható illóolajainkat a https://doteo.hu webáruházunkban találod meg, ahol válogathatsz a különböző minőségi termékek közül.