Bejárati ajtója megfelel ezeknek a kritériumoknak?

Naponta számtalanszor áthaladunk rajta, távol tartja a betolakodókat, és olykor az ingatlan leglátványosabb éke, mégis kevés figyelmet fordítunk rá. Ha bejárati ajtónk akár több évtizede nem volt korszerűsítve, akkor itt az ideje elgondolkodjunk azon, hogy még mindig illeszkedik-e elképzelésinkbe!

Milyen egy ideális bejárati ajtó?

Biztonságot nyújt

A bejárati ajtó fő funkciója a megfelelő áthaladás biztosítása, valamint értékeink és családunk testi épségének megőrzése. De honnan tudhatjuk, hogy nyílászárónk potenciális célponttá vált-e a betolakodók szemében? Például onnan, ha időnként beragad vagy húzódik, nincs megfelelő zárszerkezettel felvértezve, az ajtólap pedig itt-ott eldeformálódott. A régi fa nyílászárók sajátossága, hogy a többi anyaggal ellentétben, hamarabb meglátszik rajtuk az idő vasfoga. Ha azonban már nyílászáró csere a tét, akkor egy újabb fa kivitel helyett célszerűbb lehet inkább alumíniumot vagy műanyagot választani. Érdemes megemlíteni azt is, hogy nem attól lesz egy nyílászáró biztonságos, hogy az ajtólap milyen anyagból épül fel, hanem a zárszerkezettől. A Realtherm például olyan műanyag és alumínium bejárati ajtókat forgalmaz, amikkel teljes biztonságban tudhatjuk magunkat, hiszen a leemelésgátló ajtópánt és MABISZ minősített rúdzár alapfelszereltség lesz.

Karbantartásmentes

Eleged van abból, hogy hiába fested újra a felületet, a festék mégis néhány hónap, év múlva berepedezik és lepereg? Valószínűleg most bólogatnak azok, akik korábban fából készült kiviteleket választottak. Rohanó világunkban valahogy a nyílászárók karbantartása lesz az a kérdés, amivel a legkevesebbet szeretnénk foglalkozni. Nem beszélve arról, hogy a különféle sérülések magát a szerkezetet is meggyengítik, és egy megjelenésében is korhadó, elavult bejárati ajtó a betolakodók számára is figyelemfelkeltő lesz. Éppen ezért érdemes olyan anyagot választani, ami anélkül is pompásan fest, hogy ehhez időt, energiát és pénzt fektettünk volna be. Ilyen ígéretes konstrukció a műanyag és alumínium kivitel is, amiket például a Realtherm kínálatában is megtalálhatunk, ráadásul igen vonzó áron, számtalan formavilágban testet öltve. Az ilyen kiviteleknek időjárásálló a felületük, nem igényelnek karbantartást, és kifejezetten jól tolerálják a mechanikai hatásokat is.

Kellően jól szigetel

Hiába megy egész nap a fűtés, mégis kicsit hűvösebb van a házban a szokásosnál? A nyomozást érdemes a nyílászárókkal kezdeni, amibe beletartozik a bejárati ajtó is, hiszen egy viszonylag nagy felületet fed le a házfalon. A ház bejárata az a hely, ahol a kívülről érkező hideg levegő, jelentős mennyiségben képes behatolni a belső térbe. Egy konstrukciójában is elavult nyílászáró pedig hozzájárulhat a magas fűtésszámlához. Lehet, hogy az ablak szigetelése már új korában sem volt az igazi, de az is lehet, hogy nem zár jól az ajtó, vagy a tömítések már meggyengültek és ez okozza a huzatosodást. Egy korszerű bejárati ajtó beszerelésével azonban ezzel is leszámolhatunk. A Realtherm például szuper nyílászárókat forgalmaz, amelyeket kifejezetten úgy terveztek meg, hogy kimagasló védelmet nyújtsanak télen a hideg, nyáron pedig a meleg ellen. A náluk elérhető műanyag bejárati ajtók teljes hőátbocsátási tényezője modelltől függően akár Ud=1,1 W/m2K is lehet.