Időtálló csiszolt betonpadló modern csiszológépek segítségével

A betonpadló csiszolás nem csupán egy praktikus megoldás, hanem igazán dekoratívvá és egyedivé is tehető amellett, hogy sokkal ellenállóbbá teszi a felületet a külső behatásokkal szemben. Szinte minden padlótípushoz külön csiszológépek és tárcsák állnak rendelkezésre, nem csoda, hogy maga a folyamat is minőségi gépeket és szakértelmet igényel.

Az egyenetlen, matt felszíntől a sima és fényes burkolatig

A betoncsiszolás folyamatának lényege, hogy a durva, egyenetlen, fénytelen, esetenként repedt vagy sérült beton felületét egyre simábbá és egyenletesebbé alakítják. Ennek több oka is van: a tartósság növelése, a balesetmentesebb közlekedés megteremtése, a bevonatokkal elért ellenállóság kialakítása (pl. vízálló, saválló, szennyeződésálló impregnálószerekkel), valamint az esztétikai megjelenés vonzóbbá tétele.

Számos ipar és gyár előszeretettel alkalmazza ezt a módszert, hiszen a csiszológépek a megfelelő módszerrel időtálló és esztétikus betonfelületet képeznek. Az ok eléggé összetett, azonban teljességgel indokolt a választás:

  • a csiszolt betonpadlók tartósak, akár évekig megőrzik eredeti állapotukat,
  • balesetmentesek, nem csúsznak el rajta, nem botlanak meg a dolgozók,
  • elbírják a több tonnás gépeket például a gyártósorokon,
  • könnyen tisztíthatók, hiszen nincsenek rajta lyukak, repedések vagy dilatációk,
  • valamint a tükörfényesre csiszolt felületek képesek olyan mértékben visszaverni a fényt, hogy szó szerint spórolni lehet a világítással.

 

Beton csiszológépek cserélhető tárcsákkal

Már szó esett róla, hogy az igazán fényes és karcmentes felületet fokozatossággal lehet elérni, ehhez pedig megfelelő keménységű, kiképzésű és felépítésű tárcsákra van szükség. Jobb esetben a csiszológépek cserélgetése helyett elegendő csak ezeket a tárcsákat váltakoztatni egészen a polírozási fázisig. Elkészülését követően azonnal terhelhető, megnövekedett ellenállóképessége véd a mechanikai behatásokkal szemben. Az esztétikus megjelenés miatt nem csupán ipari környezetben alkalmazzák, hanem például vendéglátóipari egységekben vagy közintézményekben is, mint éttermek, parkolóházak és iskolák.

A folyamat egy durva csiszolással kezdődik, a szembetűnő egyenetlenségek megszüntetéséhez gyakran marásra, majd tömítésre van szükség. Ezzel néhány milliméter kerül eltávolításra, majd következhetnek a finomabb csiszolások, ami történhet vizes vagy száraz csiszolással. A szálló por minimalizálása érdekében a csiszológépek beépített vagy csatlakoztatható ipari porszívóval vannak ellátva. A felvitt betonkeményítő erősíti a padló anyagát, beszivárog a betonba, így még tartósabbá téve a felületet. Végül következhet az impregnálás és a polírozás a megrendelő igényei szerint (víztaszítás, fényességi szintek, egyéb bevonatok).

Ahhoz, hogy minőségi és ténylegesen időtálló padlót kapjunk, érdemes szakemberre bízni a padlócsiszolást, aki kellő gyakorlattal és gépekkel végzi el a munkát. A Klindex munkatársai szakértő segítséget nyújtanak bármilyen fajta padló esetén, ha csiszolásról vagy polírozásról van szó!