Így válassza ki a céljainak megfelelő betonkeverőt

Az építőipar elengedhetetlen eleme a beton, amelyet kétséget kizáróan szinte minden projekthez, kivitelezéshez és struktúrához kivétel nélkül alkalmaznak, de kisebb otthoni munkálatoknál is nagyon gyakori a használata. Az optimális betonkeverő kiválasztása azonban nem egyszerű dolog, hiszen számtalan gép van már jelen a piacon, melyek alapvető funkcióit ismerni kell a beruházás előtt.

A betonkeverő gépek fajtái

Alapvetően két típust különítünk el: a szabadon ejtő és a kényszer betonkeverőt.

A szabadon ejtő vagy másnéven gravitációs gépekhez az építkezésekről jól ismert, hagyományos berendezések tartoznak, amelyek egyszerű, de nagyszerű szerkezetek. Főként lakossági felhasználásra, ház körüli munkákra, kisebb építkezéseken való használatra alkalmas. A keverődob egy nyílással rendelkezik, ide kerül belapátolásra a cement és a sóder, illetve innen kerül kiöntésre a készre kevert beton. Ez a fajta betonkeverő kerekekkel ellátott, viszonylag könnyű (60-80 kg körüli) szerkezet, ennek köszönhetően egyszerűen mozgatható. A keverődob oldalra billentésével szimplán betölthető, majd visszaállítva keverőállásba egyből homogenizálni kezdi a betont.

Kényszerkeverővel leginkább a komolyabb építőipari munkálatoknál találkozni, hiszen ilyen esetekben elengedhetetlen a nagyobb teljesítmény és költséghatékonyabb termelékenység. Ez a típusú betonkeverő két altípusra is bontható, méghozzá henger alakú teknővel ellátott vagy tányéros megoldásként, súlyuk pedig meghaladja a 100 kg-ot.

Milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni?

A meghajtás módja sem másodlagos betonkeverő választásánál, hiszen nem mindegy, hogy mennyire helyhez kötött a munka. Például hálózati áramról való működtetésnél szükség van megfelelő áramforrásra lehetőleg minél közelebb, ez leginkább ház körüli feladatok elvégzésénél optimális. A nagyobb építkezések és kivitelezések zavartalan haladásához azonban előnyösebbek a benzines vagy dízeles gépek.

Az átlagosan szükséges beton mennyisége is lényeges szempont lehet, hiszen ház körüli munkákhoz legtöbbször elegendőnek bizonyul egy 50-100 literes tartállyal rendelkező gép. Ezek kellően homogenizálják a betont, elég néhányszor betölteni és folyamatos alapanyagot biztosít a munkavégzéshez. Ezekhez a kisebb berendezésekhez javarészt elegendő a hálózati áram, amely viszonylag könnyen csatlakoztatható hosszabbító által.

Karbantartás és tisztítás a megfelelő működésért

A betonkeverők hosszú élettartamának megőrzése érdekében a munka befejeztével mindig gondosan ki kell mosni a dobot, ehhez elegendő egy kis sóder és víz megforgatása a belsejében. A megkötött betont szinte lehetetlen eltávolítani, mi több, könnyedén károsíthatja magát a gépet is.

Betonkeverő vásárlásba általában egyszer fog az ember, ezért érdemes alaposan utánajárni, hogy melyik lehet a legoptimálisabb választás. Amennyiben szakértő véleményre és segítségre van szüksége, a Turbosol munkatársai készséggel állnak rendelkezésére!