A leggyakoribb tévhitek a szárítógépről

Akinek van otthon szárítógépe, az nagyon jól tudja, hogy olykor milyen életmentő tud lenni a jelenléte. Akik pedig még csak most tervezgetik a beszerzését, azok igen hamar elbizonytalanodnak a leggyakoribb mítoszok láttán. Ha te is azok közé tartozol, akik megkérdőjelezik a szárítógép használatát, akkor érdemes tovább olvasnod!

1. Tévhit: Összemennek tőle a ruhák

A leggyakoribb tévhit, hogy összezsugorodnak benne a ruhák és dobhatjuk ki őket. Érdemes azonban tisztázni, hogy ez nem feltétlen a készülék számlájára írható, és az anyagok akkor mennek össze inkább, ha túlszárítjuk azokat. A mai modern készülékekben azonban már olyan érzékelők vannak, amelyek kikapcsolják a programot, ha a nedvességszint egy bizonyos pont alá csökken, és a ruha hivatalosan is megszáradt. A Miele szárítógép például tökéletesen űzi a textilkímélést, hiszen a beépített PerfectDry technológia szemmel követi a folyamatot azáltal, hogy a szárítási hőfokot pontosan a víz aktuális mésztartalmához igazítja.

2. Tévhit: Hangos a működése

Egy fárasztó nap után kevés annál bosszantóbb dologra vágyunk, mint egy szárítógép monoton zakatolása. Habár természetesen nem találtak még fel hangtalan készüléket, nem mindegy, hogy mekkora zajjal üzemelnek, ha gombok és cipzárak csattogásáról van szó. A Miele szárítógép „zene lehet a füleinknek”, hiszen a SilenceDrum segítségével szinte észre sem fogjuk venni, hogy elindult a szárítóprogram. Ezt pedig a speciális dobkonstrukciónak és a beépített csillapítószalagoknak köszönhetik a készülékek.

3. Tévhit: Tönkreteszi a kényes anyagokat

Hányszor hallhattuk már, hogy soha ne tegyünk gyapjút vagy selyem textíliát a szárítógépbe, mert tönkreteszi azokat? Amennyiben a megfelelő hőfokon és programon szárítjuk az érzékeny ruhaneműket, úgy nincs ok az aggodalomra. A Miele szárítógép rendelkezik kifejezetten selyem és gyapjú fellazító programokkal, így értéktartó kezelésben részesülhetnek a ruhák. A textilkímélő méhsejt cellás szerkezetű dob pedig extra kímélő szárítást tesz lehetővé.

4. Tévhit: Magas energiaszámlát csinál

Napjainkban az energiafogyasztás kérdése egyre nagyobb méreteket ölt, mind a környezetünkre, mind a pénztárcánkra nézve. Ilyen megfontolásból pedig sokan inkább napokig kerülgetik a szárítóállványt és párásítják be vele az egész lakást. Ha azonban modern szárítógépünk van otthon, akkor nyugodtan dobálhatjuk be a ruhákat a dobba. A Miele szárítógép mesterien érti a dolgát, ha spórolásról van szó, hiszen az EcoDry rövid üzemidővel és alacsony fogyasztással dolgozik. Az EcoFeedback pedig előrejelzi nekünk, hogy mennyi lesz a várható energiafogyasztásunk, így igazán tudatosan tervezhetünk vele.

5. Tévhit: Nagyon meggyűri a ruhákat

A mosás, szárítás, elpakolás már önmagában is épp elég házimunkának ígérkezik, nemhogy még az órákon át tartó vasalást is belevegyük. A szárítógép azonban általában csak akkor csinál nekünk plusz munkát, ha nem vesszük ki a készülékből időben a ruhákat. A Miele például kifejezetten erre a célra fejlesztette ki a Gyűrődésvédelem funkcióját, így ha véletlen bent felejtettük volna a ruhákat, akkor időként átforgatja nekünk azokat. De érdemes megemlíteni a Miele szárítógép SteamFinish gőzölő rendszerét is, amivel meglepően sima és illatos textíliákat kaphatunk cserébe, hiszen a készülék finomvizet permetez a dobba.