Miért fontos az aljzat szigetelése otthonában?

Ha szigetelésről van szó legelőször talán mindenkinek az ajtók, ablakok, majd a homlokzati falak és a tetőtér szigetelése ugrik be, azonban rendre háttérbe szorul az aljzat szigetelés fontossága. Utóbbi kevésbé van köztudatban, ám ennek a precíz kialakítása is éppen olyan fontos, mint az épületszerkezet szigetelésének többi eleme. Az alábbi cikkben az aljzat szigetelés kapcsán olvashat hasznos és érdekes információkat.

Talajszinti víz-, és hőszigetelés

Az épületszigetelés során elsősorban három dolgot kell szem előtt tartani, ezek a hő-, a víz-, és a hangszigetelés. A piacon fellelhető, különféle alapanyagokból és eljárásokkal gyártott szigetelőknek megvannak a sajátos tulajdonságaik és paramétereik a felhasználási területtől, elsődleges funkciótól függően. Az aljzat szigetelés egy kissé speciálisabb szituáció a többi területhez képest, de mi is ez tulajdonképpen, miért van rá szükségünk?

Alépítményi szigetelésnek nevezzük a talajjal érintkező épületszerkezetek, illetve az azok által határolt helyiségek szigetelését. Az aljzat szigetelés elsődleges célja, hogy az épületszerkezetet, valamint a belső tereket megóvja a nedvességtől, azaz a hangsúly a vízszigetelésen van. Persze a hőszigetelés terén sem elhanyagolandó, hiszen a mindenkori hőveszteség kb. 10-20%-a távozik a padlón, pincén keresztül. A Jó minőségű lépésálló expandált (EPS), extrudált (XPS) polisztirol vagy kőzetgyapot hőszigetelések tökéletesen alkalmasak a fűtött aljzatok szigetelésére.

Előzze meg az épületszerkezet átnedvesedését!

A nedvesítő hatások között megkülönböztetünk talajpárát, talajnedvességet és talajvizet. A megfelelő aljzat szigetelés kialakításával elejét vehetjük a talajpára és a talajnedvesség okozta problémáknak. Az úgynevezett lábazati vízszigetelés akadályozza meg, hogy az épületszerkezetekbe pl.: alaptest, pincefal, padlók stb., a talajból kapilláris nedvesség szívódjon be.

A rossz minőségű, hiányos, elavult vízszigetelés következtében átnedvesedő falak igen komoly problémákat okozhatnak, kezdve azzal, hogy romlik az épület hőszigetelő képessége, növekszik a fűtés energiaigénye, a belső terek penészesedni kezdenek. Hosszú távon az ingatlan jelentősen veszít értékéből. Szerencsére az elavult aljzat szigetelés utólag is kialakítható, javítható, így elejét vehetjük a nagyobb problémáknak.

SPC-ISOLATE Hungary Kft.

A hatékony és tartós szigeteléshez azonban mindenképp szakemberek segítségére van szükség, akik professzionális eszközökkel és megfelelő szaktudás, tapasztalat birtokában végzik el a szükséges munkálatokat. Ha Ön is épp kivitelezőt keres otthona szigetelésének felújítására, akkor ajánljuk figyelmébe az SPC-ISOLATE Hungary Kft. szolgáltatásait, akik a hő- és vízszigetelés területén dolgoznak hosszú évek óta. Precíz, pontos és megbízható társaság, akik mindig a maximumra törekednek. Keresse őket bizalommal!