Így hat a hőszigetelés a ház árára – Az energiahatékony otthonok értéke és jövőbeli kilátásai

Azzal mindenki tisztában van, hogy a megfelelő minőségű hőszigetelés bármilyen ingatlan elengedhetetlen része, hiszen ennek hiányában rendkívül magas rezsiköltségekkel kell számolni. Emellett természetesen komfortérzetünk is sokat romolhat, valamint jelentősen hozzájárulunk a környezetszennyezéshez is. Mindazonáltal a kiváló hőszigetelés segítségével nem csupán pénzt takaríthatunk meg, de az adott ingatlan értékét is igen komolyan megdobhatjuk. Mutatjuk is, hogy hogyan és miért.

Biztos befektetés

A hőszigetelő rendszer egy összetett, komplex eleme az épületszerkezetnek, melybe beletartoznak a nyílászárók, homlokzati falak, a tetőszerkezeti, vagy épp a lábazati szigetelés. Egy átlagos családi ház teljes hővesztesége ezen felületek között oszlik meg, melyek közül a falak ennek kb. a 20%-áért felelősek. A homlokzati hőszigetelés kialakításához számos alapanyag közül válogathatunk, melyek eltérő képességekkel és paraméterekkel rendelkeznek, illetve ez a folyamat utólag is elvégezhető. Az elavult homlokzati szigetelés felújítása, vagy cseréje rendkívül fontos, hiszen éves szinten több tízezer forintot is megspórolhat ezáltal. Már csak ebből a szempontból is kijelenthető, hogy a megfelelő hőszigetelés kialakítása egy biztos befektetés.

Gondolkodjon hosszútávon

Az EU-s és a hazai építészeti, valamint ezzel összefüggő energetikai szabályozások folyamatosan szigorodnak a fenntartható jövő érdekében. Ennek egyik legmeghatározóbb része a közel nulla energiaigényű követelményszint. Ez tulajdonképpen egy összetett műszaki szabályozás, amely az energiahatékonysággal szemben támaszt kötelező elvárásokat. Meghatározza, hogy milyen épületet építhetünk, melyben fontos kritériumok vonatkoznak az épületszerkezetre, épületgépészetre, a megújuló energiára és természetesen a hőszigetelés minőségére is.

Ennek értelmében 2024. június 30. után az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt.

A 7/2006 TNM rendelet írja elő azokat a műszaki feltételeket, amelyeket a minősítés megszerzéséhez teljesíteni kell. Ezek a szempontok összesen négy kategóriába sorolhatók, melyek közül kettő is vonatkozik a megfelelő hőszigetelésre:

  • épületszerkezetekre vonatkozó szabályok: a határoló- és nyílászáró szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó követelmények;
  • az egész épületre vonatkozó szabályok: a fajlagos hőveszteség tényező követelményértékei.

A szabályozás nem csupán a teljesen új építésű, de a jelentős felújításon áteső ingatlanokra is vonatkozik, így ha értékesítési célból szeretné otthonát felújítani, mindenképp vegye figyelembe az említett rendelet pontjait, mivel így jóval értékesebbé válik az adott ingatlan.

Mi a Hőszigetelésmester csapatát ajánljuk!

Amennyiben Ön is felújításon gondolkozik, szeretné otthona hőszigetelését hatékonyabbá tenni, akkor mi elsősorban a Hőszigetelésmester csapatát ajánljuk, akik Budapesten és környékén vállalnak homlokzati szigetelést akár utólagosan is. Már több évtizede képviselik magukat az építőipar ezen ágazatában, így garantáljuk Önnek, hogy elégedett lesz a munkájukkal.