Mire való az autószőnyeg?

Az autószőnyegek fontos elemei a belső dekorációnak, de fő feladata, hogy megvédje az autó belső terét a szennyeződéstől és a nedvességtől. Száraz időben az autószőnyeg az a hely, ahol az összes por összegyűlik, amelyet az autóvezető és az utasok behordanak az utastérbe. Télen, tavasszal és ősszel nagyon fontos megvédeni az autó belsejét a nedvességtől – ha nem teszünk meg időben – az autó fémelemeinek korróziójához vezethet.

Milyen autószőnyeget válasszunk?

Először el kell dönteni, hogy milyen típusú autószőnyegre van szükségünk. A modern autószőnyegek sokféle anyagból készülnek, amelyek eltérő fokú kopásállóságot, szennyeződést és nedvesség felszívódást biztosítanak.

Ugyanakkor nem mindegyik egyformán szép és praktikus.

A legnépszerűbb autószőnyegek, amelyek bármely online autós webáruházban megtalálhatók, a gumi és a poliuretán modellek. Praktikusak, megfizethetőek, de megvannak a maguk sajátosságai.

Mondjunk le a textil autószőnyegről?

A textil autószőnyegek egy komplett dizájnt hoznak létre az autó belsejében, reprezentatív belső megjelenést biztosítanak. Sajnos a nedvességet könnyen felszívják és hosszú ideig száradnak. Nem kell lemondanunk a textil autószőnyegek használatáról, de célszerű, hogy csak tavasszal és nyáron használjuk, amikor nincs sár és latyak.

Sár és latyak ellen gumi autószőnyeg

A padlózat rozsdásodása és penész elleni védelem érdekében ősszel és télen a gumi autószőnyeg készlet a legjobb megoldás. Ezek a szőnyegek kiválóan megtartják a nedvességet és a szennyeződést. Gyorsan tisztíthatók és könnyen megszáradnak szinte azonnal használatra készek. A gumi autószőnyegek élettartama jelentősen meghaladja a textil autószőnyegekét, amelyet érdemes a választás során figyelembe venni.

Méretpontos gumi autószőnyeg

Érdemes megjegyezni, hogy választhatunk olyan autószőnyegeket, amelyek pontosan megfelelnek a járművünk modelljéhez. Ez azért fontos, mert az univerzális autószőnyegek nem képesek az elvárt funkcióknak megfelelni. Az univerzális autószőnyegek mérete nem illeszkedik pontosan az autó padlózatához, így a szennyeződés és a nedvesség könnyen a szőnyeg alá kerül.

Hogy milyen autószőnyeget válasszunk autónkba, univerzális vagy kifejezetten egy adott márkájú autóhoz, az egyéni kérdés.

Mielőtt döntünk, nézzük át az autószőnyeg gyártók weboldalait.