Specialty kávé – az új irány

A kávénak természetesen egyedülálló zamata van, amely évszázadok óta örömet okoz az embereknek szerte a világon. Érdemes tudni, hogy a kávé íze nagyon sokrétű, és számos tényező befolyásolja, amelyek közül a legfontosabb a kávészemek minősége. A kávérajongók nagyon jól tudják, hogyan lehet megkülönböztetni a jó minőségű kávét az átlagostól, de a kávévilágot kevésbé ismerőknek ez gondot okozhat. A kávészakértőket tömörítő, nonprofit kávészervezet, a Specialty Coffee Association viszont a segítségünkre lesz, évek óta népszerűsíti a specialty kávé néven ismert kiváló minőségű kávékat.

A kávé az új fekete arany?

Tény és való, hogy a világon az olaj után a második legtöbbet forgalmazott nyersanyag, és a szenvedélyes szakemberek ösztönzésére, valamint a bio és kézműves termékek iránti lelkesedés aspektusából is felkerült a trendi és populáris termékek közé. Természetesen a kávészektorban is megjelent a fogyasztói igény a magas hozzáadott értékekkel bíró termékek iránt, és ezt a piaci rést hivatott kiszolgálni a specialty kávé debütálása. Ez az egyértelmű válasz a vonzó és igényes ízek iránti szenvedély kielégítésére. Gourmet vagy grand cru kávénak is nevezhetjük, a divatban a haute couture a megfelelője. Megfizethető luxus, amely a részletekre való aprólékos odafigyelést igényel az ellátási lánc teljes egészében, és különféle készségeket mozgósít a kávébabtól egészen a csészéig. Hiszen gondoljuk csak végig a tágabb értelemben vett kávékultúrát: hogyan kell termeszteni a növényt, erjeszteni a babot? A borhoz hasonlóan a kávénak is rengeteg fajtája van. Ugyanannyi különbség van egy laoszi vagy etiópiai kávé között, mint egy vörös bordeaux-i és jurancon kávé között. Minden a terroir-tól, a magasságtól és az éghajlattól függ. A termesztés és a baberjesztés kulcsfontosságú pillanatai után pedig még következik a pörkölés összetett kémiai jelensége, majd mindezt megkoronázza az utolsó lépés a csésze „fekete” elfogyasztása előtti előkészítés. A jó hír, hogy a specialty minősítés tulajdonképpen csak abban az esetben élhet, ha az elsőrangú kritériumok a teljes folyamatot átfedően kiterjednek a kávéra vonatkozóan, ami azért lássuk be, cseppet sem kis teljesítmény.

De amúgy mi ez a specialty kávé?

Egyszerűen fogalmazva, az ezzel a címmel illetett portéka a legjobb minőségű kávé. Az, hogy bizonyos kávébabok megérdemlik-e a specialty címet, a professzionális kóstolók, úgynevezett Q-graderek alapos és szigorú értékelésétől függ. Az ilyen személyeknek az arabica érzékszervi értékelésére kell szakosodniuk, és rendelkezniük kell a Coffee Quality Institute által kiállított tanúsítvánnyal. Ezért minden specialty kávé szigorú kóstoláson esik át és meg kell szereznie a megfelelő számú pontot, pontosabban legalább 80 pontot kell kapnia egy 100 pontos skálán. A specialty kávé titulust kizárólag csak a legjobb minőségű, hibamentes, egyenletesen pörkölt kávébabok alkotta mix nyerheti el. Száz gramm specialty kávé egyáltalán nem tartalmazhat kvékert, azaz éretlen babot, amely pörkölve világosabb színű, mint a többi, zúzás után pedig mogyoró illata van. A specialty kávékat különféle főzési módokhoz alakítják, és a kávé elkészítésének metódusa a pörkölés mértékétől függ. Megkülönböztetünk az eszpresszóhoz és az öntéses főzési módokhoz készült speciális kávékat. A speciális eszpresszókávék olyan kávék, amelyek eszpresszógépben készítve működnek a legjobban. Ezek a kávék általában közepesen pörköltek, így a nagyobb nyomáson történő főzés a legjobb íz- és aromatulajdonságokat hozza ki belőlük. Az eszpresszóként elkészített specialty kávé természetes ízű, amelyben a sötét kiégésből adódó túlzott keserűség disszonanciája nélkül érezhetjük az adott babfajtára jellemző ízjegyeket. Az elmúlt években nagyon népszerűvé váltak a filteres kávéfőzés elvén működő kapszulás módszerek. A specialty kávé kapszula opciói ehhez kínálnak egyedülálló és mindent elsöprő alternatívát.